Anton Nijssen

Bloem- bloembollenhandel Export en Kwekerij

De Pijpenhoek

Grondverwarming

Zoals u reeds gelezen heeft is door de Gebroeders Anton en Piet Nijssen uitgevonden hoe men Hyacinten vervroegd in bloei kan kijgen, door de bollen in de grond te verwarmen. Bij ons werd de grond verwarmd door gegalvaniseerde ijzeren pijpen, althans op de oude pijpenhoek van 1926, die vorig jaar voor het laatst in cultuur was. Thans is er een geheel nieuw systeem, met tubileen strengen en gemakkelijker vervangbaar. Vroeger lagen er twee gegalvaniseerde pijpen onder één bed, nu liggen de tubileen strengen 50 cm uit elkaar. Deze tubileen strengen sluiten aan op een heen en retourleiding met een tussenleiding (z.g. Tighelmann systeem) om de temperatuur gelijkmatiger te verdelen.

De verwarming wordt begin tot half mei aangezet, zo gauw de bloem er af is. De temperatuur is aanvankelijk 20 C oplopend tot 25 á 26 C. Hierdoor wordt het hele groeiproces en de bloemaanleg in de schuur verkort. De bollen worden omstreeks half juni gerooid en dan is de bloem al verder geveorderd, zodat ze vroeger in bloei te brengen zijn in de winter.

Er worden elk jaar Hyacinten op de pijpenhoek geteeld, zodat er dus geen vruchtwisseling plaats heeft. Door de grond te ploegen krijgen we weer verse grond boven, maar hier komt ook een eind aan zodat men later formaline gaat gebruiken en gaat injecteren.

Vroeger was er octrooi op het aanleggen van een pijpenhoek dit is nu verlopen. Alleen de naam Herols of Heraut bollen mag niet door iedereen gebruikt worden. Hernaut komt van aankondiger. Wat betreft Tulpen en Irissen is de hoeveelheid verwarmde grond beperkt, deze worden daarom in Zuid, Midden en Noord Frankrijk geteeld.


Anne Marie

Bovenstaande afbeelding is van een doorgesneden
normaal geprepareede Hyacint
op 1 spetember.


Anne Marie

Bovenstaande afbeelding is van een doorgesneden
Herold Hyacint ook
op 1 september.


Bollenveld met Hyacinten in bloei

antonnijssen, bloemen, bloembollen, bloembollenhandel, bloembollenkwekerij, bloembollenexport, Bollenhandel, Tulp Monte Carlo

Klik op volgende om verder te lezen over Octrooi Grondverwarming

Copyright© 2023 Anton Nijssen All Rights Reserved.